DGEA en DRCE ontvangen positief advies voor opname in landelijk register
4 september 2024

DGEA en DRCE ontvangen positief advies voor opname in landelijk register

De registraties DICA Kijkonderzoek maag darm lever (DGEA) en DICA Complicaties kijkonderzoek maag darm lever (DRCE) hebben een positief advies gekregen in het toetsingsproces voor het landelijke register van kwaliteitsregistraties.

Omdat de DGEA en DRCE complementair zijn aan elkaar zijn deze registraties als een geheel ingediend. De Inhoud Governance Commissie (IGC) en de Data Governance Commissie (DGC) hebben een definitief positief advies afgegeven voor de termijn van vijf jaar. Hiermee is de basis gelegd voor de formele aanvraag om deze registratie op te nemen in het landelijk register.

De registraties DGEA en DRCE maken de kwaliteit van kijkonderzoeken bij maag-, darm-, en leveraandoeningen inzichtelijk. Het kijkonderzoek vormt een belangrijk onderdeel van de diagnostiek en maakt ook steeds vaker onderdeel uit van de behandeling van diverse aandoeningen aan het maag-, darm- en leverstelsel. En hoge kwaliteit van het kijkonderzoek is belangrijk voor bijvoorbeeld het vroegtijdig opsporen en voorkomen van darmkanker. Een groot voordeel is dat zorgprofessionals bij deelname aan de DGEA en DRCE geen extra registratielast hebben. De registratie is volledig ingebouwd in de elektronische verslagleggingssystemen van de ziekenhuizen. De kwaliteitsregistraties worden op deze manier automatisch gevuld met de relevante data.

Nog 10 andere DICA registraties zijn op dit moment in behandeling bij de toetsingscommissies.

Lees meer