DICA 2.0
DICA 2.0: naar een toekomstgerichte kwaliteitsregistratie. DICA zet een nieuwe stap in datagedreven zorgverbetering met de pilot DICA 2.0 waarin moderne technologie en multidisciplinaire aanpak de kern vormen. DICA bouwt sinds 2009 aan kwaliteitsregistraties die zorgdata omzetten in waardevolle inzichten voor betere zorg. Met DICA 2.0 wordt dit verder ontwikkeld naar een flexibele, patiëntgerichte benadering die innovatieve methoden introduceert.
De eerste in dit pilotproject betreft de DICA kwaliteitsregistratie darmkanker (DCRA) . Hiermee loopt DCRA voorop in een bredere transformatie binnen DICA, met als doel op de lange termijn alle medische kwaliteitsregistraties te vernieuwen.
Drie kernpunten: uitbreiding, verdieping en innovatie
DICA 2.0 streeft ernaar zorgregistraties te innoveren door drie pijlers centraal te stellen:
- Uitbreiding: De DCRA wordt verbreed met gegevens van patiënten die niet-chirurgisch worden behandeld. Dit multidisciplinaire perspectief biedt op termijn een compleet beeld van de behandelresultaten met als doel om deze groep patiënten prospectief toe te voegen aan de darmkankerregistratie. Dit verdient een zorgvuldige voorbereiding met oog op de registratielast.
- Verdieping: Snapshotstudies, ook wel verdiepingsmodules, gericht op darmkankerzorg, worden ingezet om specifieke onderwerpen zoals complicaties, de inzet van orgaanbesparende behandelingen bij vroeg stadium dikkedarmkanker en recidieven (terugkomst van de kanker) verder te analyseren. Deze flexibele aanpak verrijkt de dataset zonder extra administratieve druk voor ziekenhuizen en biedt zorgprofessionals gerichte inzichten.
- Innovatie: DICA 2.0 introduceert een videoregistratieproject dat chirurgen de mogelijkheid biedt om op vrijwillige basis hun ingrepen te verbeteren door video-analyse en feedback. Deze innovatie maakt verbetering en kennisuitwisseling tussen chirurgen mogelijk, met als doel de chirurgische zorg verder te optimaliseren.
DICA 2.0 versterkt de focus op patiëntgerichtheid en houdt de registratielast laag door nauwkeurige, externe dataregistratie en gebruiksvriendelijke interfaces. Door middel van geavanceerde datatechnologie en multidisciplinaire samenwerking vormt DICA 2.0 een krachtige basis voor data-gedreven en patiëntgerichte zorg.
Meer informatie over de verschillende projecten binnen DICA 2.0? Bekijk hieronder.
- Snapshot: Inzicht in postoperatieve complicaties na resectie van de dikkedarm
- Snapshot: Aanvullende chirurgie bij vroeg stadium dikkedarmkanker
- Snapshot: Behandeling lokaal recidiverend rectumkanker
- Videoregistraties om de chirurgische zorg te optimaliseren
Programmateam:
Matthijs van Essen – programmamanager a.i.
Julie Guicherit – arts-onderzoeker
Carlijn van Herwaarden – projectmedewerker
Initiatiefnemers van DICA 2.0 zijn:
Dr. J.W.T. Dekker, chirurg in het Reinier de Graaf Gasthuis en voorzitter van de Clinical Audit Board DCRA van DICA, prof. dr. P.J. Tanis, chirurg in het Erasmus MC en prof. dr. Rob Tollenaar, chirurg en hoogleraar heelkunde bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en oprichter van DICA.
Contact? Email: dica2.0@dica.nl