Snapshot: aanvullende chirurgie bij vroeg stadium dikkedarmkanker


Na de introductie van het bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland in 2014 is er een verschuiving opgetreden in de verdeling van ziektestadia. Ongeveer de helft van de patiënten met dikkedarmkanker die via screening worden opgespoord hebben een vroeg stadium dikkedarmkanker. Ook is er een toename van het aantal patiënten met een vroeg stadium dikkedarmkanker dat lokaal (endoscopisch of chirurgisch) wordt behandeld.   

De behandeling van dikkedarmkanker in een vroeg stadium is een uitdaging vanwege de soms complexe diagnostiek en het toenemende aantal endoscopische behandelingsopties die gespecialiseerde expertise vereisen. Bovendien moet de besluitvorming streven naar een optimale balans tussen oncologische veiligheid en het vermijden van overbehandeling.

Patiënten met lokaal verwijderd vroeg stadium dikkedarmkanker vormen een groeiende groep die  onder de verplichte DICA kwaliteitsregistratie darmkanker (DCRA) in Nederland behoren te vallen. Echter komt slechts een minderheid van deze patiënten terecht in de DCRA als de lokale verwijdering door een chirurg gedaan wordt, of wanneer een complementerende resectie (verwijdering) volgt.

Aanpak
Alle Nederlandse ziekenhuizen die patiënten registreren in de DCRA zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze snapshot. Samen met inhoudsdeskundigen zal het DICA 2.0 programmateam voor elke snapshot een dataset ontwikkelen welke ingevuld gaan worden door speciaal getrainde externe datamanagers in alle ziekenhuizen. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit zonder extra administratieve druk voor ziekenhuizen zal plaatsvinden.

Het plan is om met terugwerkende kracht een registratie uit te voeren van patiënten die een lokale behandeling van een vroeg stadium dikkedarmkanker hebben ondergaan voor de jaren 2018 tot en met 2021. Een belangrijk uitgangspunt voor de dataset die hiervoor ontwikkeld zal worden, is dat we daarmee ook de inzet van aanvullende chirurgie willen onderzoeken voor specifieke subgroepen van patiënten met een lokaal verwijderd vroeg stadium dikkedarmkanker.

Allereerst wordt gewerkt aan een infrastructuur waarbij de patiënten die een lokale verwijdering van een vroeg stadium dikkedarmkanker hebben ondergaan kunnen worden geïdentificeerd. En vervolgens wordt voor deze patiënten een speciale dataset ontwikkeld. Deze dataset bevat parameters over patiënt- en poliepkarakteristieken, stadiëring, lokale excisietechnieken, pathologische evaluatie, multidisciplinaire besluitvorming, vervolgbehandelingen, surveillanceschema’s en oncologische follow-up.

Programmateam
Matthijs van Essen – programmamanager a.i.
Julie Guicherit – arts-onderzoeker
Carlijn van Herwaarden – projectmedewerker

Contact? Mail naar dica2.0@dica.nl