Snapshot: behandeling lokaal recidiverend rectumkanker
De behandeling van rectumkanker is complex en in de afgelopen 20 jaar aanzienlijk veranderd. Dit heeft invloed op hoe een eventueel lokaal recidief (terugkomst) van de ziekte zich manifesteert en hoe dit vervolgens behandeld kan worden. Deze ontwikkelingen vereisen verdere analyse om de zorg op nationaal niveau te optimaliseren.
Ondanks de vooruitgang in de behandeling van primair rectumkanker bleef de incidentie van lokaal recidiverend rectumkanker de afgelopen twee decennia vergelijkbaar. De behandeling van lokaal recidiverend rectumkanker is verschoven van palliatieve behandeling in het verleden, naar een toenemend aandeel curatieve behandelingen bestaande uit neo-adjuvante (voorafgaand) chemo(re)bestraling in combinatie met chirurgie tegenwoordig. De behandeling van lokaal recidiverend rectumkanker blijft een uitdaging, met een hoge morbiditeit en relatief lage overlevingspercentages. Ook heeft meer dan de helft van de patiënten met lokaal recidiverend rectumkanker een niet opereerbare lokaal recidiverend rectumkanker of metastasen, waardoor de behandelopties beperkt zijn.
Sinds 2009 worden de korte-termijn uitkomsten van alle patiënten die een resectie (verwijdering) van dikkedarmkanker ondergaan geregistreerd in de DICA kwaliteitsregistratie darmkanker (DCRA). Binnen de DCRA ontbreken gedetailleerde gegevens over specifieke aspecten van de zorg voor patiënten met rectumkanker, evenals de morbiditeit op lange termijn en de oncologische uitkomsten. De belangrijkste reden voor een beperkte dataset is de registratielast. Dit kan worden aangepakt door de basisdataset tijdelijk uit te breiden voor een bepaalde registratieperiode, waarbij aanvullende gegevens uit de oorspronkelijke patiëntendossiers worden geregistreerd.
Aanpak
Alle Nederlandse ziekenhuizen die patiënten registreren in de DCRA zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze snapshot. Samen met inhoudsdeskundigen heeft het DICA 2.0 programmateam voor elke snapshot een dataset ontwikkeld welke ingevuld gaan worden door speciaal getrainde externe datamanagers in alle ziekenhuizen. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit zonder extra administratieve druk voor ziekenhuizen zal plaatsvinden.
Alle patiënten geregistreerd in de DCRA tussen 2017 en 2022 na resectie van primair rectumkanker zullen worden gescreend om patiënten te identificeren die lokaal recidiverend rectumkanker hebben ontwikkeld. Uit de jaren 2011 en 2016 zijn deze al geïdentificeerd. Gedetailleerde behandelings- en follow-up gegevens zullen worden verkregen voor al deze geïdentificeerde patiënten met een lokaal recidief van de jaren 2011, 2016, en 2017 tot en met 2022. Er zullen uitgebreide datasets worden ontwikkeld met gedetailleerde variabelen die van belang zijn.
Programmateam
Matthijs van Essen – programmamanager a.i.
Julie Guicherit – arts-onderzoeker
Carlijn van Herwaarden – projectmedewerker
Contact? Mail naar dica2.0@dica.nl