RSSN Rapport: Real World Data is waardevol bij de beoordeling van longkankergeneesmiddelen
17 december 2024

RSSN Rapport: Real World Data is waardevol bij de beoordeling van longkankergeneesmiddelen

Het wordt steeds uitdagender om nieuwe geneesmiddelen voor niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) adequaat te beoordelen en efficiënt toe te passen. Er is namelijk nog veel onzekerheid over hoe effectief deze geneesmiddelen zijn en bij welke patiënten ze het beste werken. Als gevolg van deze nieuwe uitdagingen, groeit  het belang van het gebruik van real-world data (RWD) bij de beoordeling van geneesmiddelen.

Minimale dataset voor geneesmiddelbeoordeling bij niet-kleincellig longcarcinoom

Om met behulp van registratie-RWD structureel vragen over (kosten)effectiviteit en gepast gebruik van geneesmiddelen bij niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) te kunnen beantwoorden, zal allereerst moeten worden vastgesteld welke variabelen essentieel zijn om te verzamelen: de ‘minimale dataset’. Daarom hebben we in september de Regulatory Science Network Netherlands (RSNN) expertgroepbijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst gaven  15 experts – waaronder patiëntenvertegenwoordiging, beoordelingsautoriteiten, academie en industrie – input om ervoor te zorgen dat deze minimale dataset bruikbaar is voor alle relevante stakeholders. Tijdens de discussies zijn verschillende inzichten gedeeld over de waarde en uitdagingen van registratie-RWD om de dataset verder aan te scherpen.

Het rapport van deze RSNN expertgroepbijeenkomst is hier te lezen

De resultaten van deze RSNN expertgroepbijeenkomst vormen een belangrijke stap in het vaststellen van de minimale dataset, een onderdeel  van het More-EUROPA project. Binnen dit project onderzoekt DICA hoe de beoordeling van geneesmiddelen in NSCLC-patiënten kan worden verbeterd door gebruik te maken van RWD uit de kwaliteitsregistratie DICA Geneesmiddelen (DMA) en de kwaliteitsregistratie DICA Longkankerregistratie (DLCA-L). More-EUROPA is een Europees project gefinancierd door Horizon Europe (projectperiode: 2023 – 2028). Het More-EUROPA project streeft naar een efficiënter gebruik van registratie-RWD bij de ontwikkeling, registratie en beoordeling van geneesmiddelen in Europa, ter ondersteuning van regulators en health technology assessors.