Onderzoek naar de effectiviteit van alternatief doseerschema pembrolizumab gepubliceerd
6 september 2024

Onderzoek naar de effectiviteit van alternatief doseerschema pembrolizumab gepubliceerd

In het gerenommeerde tijdschrift Lung Cancer is een wetenschappelijk artikel verschenen met belangrijke inzichten in de kosteneffectieve behandeling van longkanker.

Geeske Grit, apotheker-onderzoeker van de DICA Geneesmiddelen registratie (DMA), heeft met anderen* onderzoek gedaan naar de effectiviteit van lagere doseringen pembrolizumab, een veelgebruikte immuuntherapie voor longkanker. In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van real-world data uit de DMA om medicatie-effectiviteit in de praktijk te analyseren. De resultaten tonen aan dat een alternatief doseerschema op basis van het lichaamsgewicht, niet minder effectief blijkt als de standaard dosering. Dit biedt belangrijke inzichten voor het optimaliseren van zowel de behandelkosten als de doelmatigheid van immuuntherapie.

De onderzoeksresultaten ondersteunen het gepast gebruik van geneesmiddelen in de klinische praktijk, wat bijzonder relevant is in een tijd waarin doelmatigheid en betaalbaarheid van zorg hoog op de agenda staan. De publicatie draagt bij aan de groeiende belangstelling voor doelmatige zorg en analyse van real-world data voor het optimaliseren van behandelprotocollen. De samenwerking met ziekenhuisapothekers, longartsen, oncologen en LOGEX heeft bijgedragen aan de robuustheid van het onderzoek en onderstreept de waarde van multidisciplinaire samenwerking.

Lees hier de publicatie.

*Auteurs en co-auteurs: Geeske Grit ∙ Esmée van Geffen ∙ Ruben Malmberg ∙ Roelof van Leeuwen ∙ Stefan Böhringer, ∙ Hans JM Smith ∙ Pepijn Brocken ∙ Job FH Eijsink ∙ Esther Dronkers ∙ Pim Gal ∙ Eva Jaarsma ∙ Regine JHM van Drie-Pierik ∙ Anne MP Eldering-Heldens ∙ AN Machteld Wymenga ∙ Peter GM Mol ∙ Juliëtte Zwaveling ∙ Doranne Hilarius

Meer informatie