Skip to main content
DUCA

Onderzoek

DUCA moedigt wetenschappelijk onderzoek aan vanuit de overtuiging dat dit een belangrijk instrument is tot verdere kwaliteitsverbetering. Deelnemers aan de registraties mogen onder strikte voorwaarden gegevens uit de registratie gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Aanvragen worden op meerdere niveaus getoetst.

Graag uw aandacht voor het volgende: In de afgelopen jaren is het aantal aanvragen voor gegevens uit de DICA-registraties aanzienlijk toegenomen. DICA vindt dit een mooie ontwikkeling. Om aanvragen in de toekomst sneller en adequater te kunnen behandelen, gaat DICA over naar een nieuw, geautomatiseerd systeem voor het afhandelen van wetenschappelijke aanvragen. In verband met de overgang naar het nieuwe systeem, neemt DICA per 20 juli 2021 geen wetenschappelijke aanvragen meer in behandeling. Aanvragen die vóór 20 juli zijn ingediend zijn reeds in behandeling genomen.

De implementatie van het nieuwe systeem heeft vertraging opgelopen waardoor wetenschappelijke aanvragen naar verwachting vanaf november ingediend kunnen worden. Onze excuses voor het ongemak. De livegang van het nieuwe aanvraagsysteem zal via deze website kenbaar gemaakt worden. (laatst bijgewerkt: 23 september 2021)

Aanvraagprocedure oude situatie (t/m 20 juli 2021)

Wilt u weten aan welke voorwaarden u moet voldoen en welke procedure wij volgen bij een aanvraag? Bekijk dan hier de procedure en het DUCA-addendum. Onderzoekers dienen zich strikt aan deze regeling te houden. 

  1. Aanvraagformulier 
  2. Data dictionary (variabelenlijst) 
  3. Formulier 'toestemming verstrekking gegevens aan derden' (alleen noodzakelijk indien er ziekenhuisidentificerende variabelen aangevraagd worden)

Overzicht onderzoeksaanvragen

Een belangrijke voorwaarde van de onderzoeksaanvraag is dat deze niet overlapt met een eerdere DUCA-aanvraag. Controleer dit vooraf goed. Een schematisch overzicht van alle aanvragen - goedgekeurd, afgekeurd en lopend - vindt u hier. 

Hieronder vindt u een overzicht van de eerder goedgekeurde onderzoeksaanvragen binnen de DUCA-registratie. Publicaties met data uit de DUCA vindt u op de pagina 'resultaten'

Lopend onderzoek