Data aanvragen

Ben je op zoek naar data voor jouw wetenschappelijk onderzoek? Wij toetsen jouw aanvraag op de criteria relevantie, duplicatie en haalbaarheid. Ook kijken we of jouw onderzoeksvraag beantwoord kan worden met de opgevraagde data.

Hoe vraag ik data aan?

 • Open hieronder de Content Select Form (CSF) van de betreffende kwaliteitsregistratie en selecteer de beschikbare variabelen die voor jouw onderzoek van belang zijn. De variabele ‘ziekenhuis-id’ kan je alleen aanvragen als je in samenwerking met ons onderzoek doet. Sla het bestand op.
 • Vul het aanvraagformulier in  en upload het opgeslagen CSF-bestand.

Content Select Form per kwaliteitsregistratie


Uitzonderingen registraties. Er zijn nog geen onderzoek data beschikbaar voor:

 • DICA complicaties kijkonderzoek maag, darm, lever (DRCE)
 • DICA kijkonderzoek maag, darm, lever (DGEA)
 • DICA galsteenlijden (DGDA)
 • DICA prostaat (DPA)
 • DICA perioperatieve anesthesiologische zorg (DPAA)


Nieuwe mogelijkheden voor data aanvragen
Wij verkennen nieuwe mogelijkheden om interne en externe databronnen aan elkaar te koppelen, waardoor we nieuwe wetenschappelijke inzichten verkrijgen. Daarom kan je, naast standaard data-aanvragen zoals hierboven beschreven, ook complexe data-aanvragen indienen. Wij leveren dan (eventueel in samenwerking met andere partijen) data uit, zoals:

 1. Koppeling kwaliteitsregistratie aan PROMs.
 2. Koppelingen van DICA-kwaliteitsregistraties.
 3. Koppelingen met externe databron.


Dit kan ook aangevraagd worden op het aanvraagformulier via Easydus. Let wel dat de doorlooptijd van ‘complexe’ aanvragen langer is dan de doorloop van een ‘standaard’ aanvraag.

Apart aanvraagproces voor alvleesklierkanker en hoofd-halsoncologie

 • Onderzoeksdata van onze kwaliteitsregistratie DICA Alvleesklierkanker (DPCA) kunnen aangevraagd worden bij de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG)
 • Onderzoeksdata van onze kwaliteitsregistratie DICA Hoofd-halsoncologie (DHNA) kunnen aangevraagd worden bij PRISMA

Voorwaarden aanvragen data
Er zijn voorwaarden gebonden aan het verstrekken van data. Zo mag je bijvoorbeeld uit 1 onderzoeksvraag 1 artikel schijven. Ook zijn er kosten verbonden aan de levering van de gegevens. Dit is afhankelijk van de omvang van de aangevraagde dataset. 

Bekijk de voorwaarden

Terugkoppeling aan DICA
Is jouw onderzoek met DICA-data afgerond en ben je bijna klaar voor publicatie? Of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan jouw vraag en/of publicatie naar onderzoek@dica.nl.