Skip to main content
DBIR

Onderzoek

DICA moedigt wetenschappelijk onderzoek aan vanuit de overtuiging dat dit een belangrijk instrument is voor verdere kwaliteitsverbetering. Deelnemers aan de registraties mogen onder strikte voorwaarden gegevens uit de registratie gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Aanvragen worden op meerdere niveaus getoetst.

Graag uw aandacht voor het volgende: In de afgelopen jaren is het aantal aanvragen voor gegevens uit de DICA-registraties aanzienlijk toegenomen. DICA vindt dit een mooie ontwikkeling. Om aanvragen in de toekomst sneller en adequater te kunnen behandelen, gaat DICA over naar een nieuw, geautomatiseerd systeem voor het afhandelen van wetenschappelijke aanvragen. In verband met de overgang naar het nieuwe systeem, neemt DICA per 20 juli 2021 geen wetenschappelijke aanvragen meer in behandeling. Aanvragen die vóór 20 juli zijn ingediend zijn reeds in behandeling genomen.

De implementatie van het nieuwe systeem heeft vertraging opgelopen waardoor wetenschappelijke aanvragen naar verwachting vanaf november ingediend kunnen worden. Onze excuses voor het ongemak. De livegang van het nieuwe aanvraagsysteem zal via deze website kenbaar gemaakt worden. (laatst bijgewerkt: 23 september 2021)

Aanvraagprocedure oude situatie (t/m 20 juli 2021)

Wilt u weten aan welke voorwaarden u moet voldoen en welke procedure wij volgen bij een aanvraag? Bekijk dan hier de procedure. Addendum op het algemene DICA-reglement: de eerste resultaten dienen binnen 12 maanden aan de DBIR Wetenschappelijke Commissie gepresenteerd te worden.

Aanvraagformulier (word)

Formulier 'toestemming verstrekking gegevens aan derden'

Variabelenlijst om te gebruiken bij uw onderzoeksaanvraag: 
download data dictionary (variabelenlijst) (excel)

Lopend onderzoek

Hieronder vindt u een overzicht van de lopende onderzoeken van de DBIR-registratie. Dit is een overzicht van de goedgekeurde wetenschappelijke aanvragen. Resultaten en publicaties met data uit de DBIR vindt u op de pagina 'resultaten'.