Rapport over kanker van het hoofd-halsgebied verschenen
18 oktober 2024

Rapport over kanker van het hoofd-halsgebied verschenen

2024 is een jubileumjaar voor de samenwerking in hoofd-halskankerzorg. Ter ere daarvan is het rapport ‘Kanker van het hoofd-halsgebied in Nederland’ verschenen.

Jaarlijks zijn er zo’n 3000 nieuwe diagnoses van kanker in het hoofd-halsgebied in Nederland. Dit betreft bijvoorbeeld mondholtekanker, larynxkanker, nasofarynxkanker en kanker van de grote speekselklieren.
Dit jaar bestaat de Patiëntenvereniging Hoofd-Hals PVHH 60 jaar. De Nederlandse werkgroep hoofd-halstumoren NWHHT bestaat 40 jaar en de paramedische werkgroep hoofd-halstumoren bestaat 21 jaar. Al 35 jaar is er landelijke dekking van de Nederlandse kanker registratie van IKNL. En dit jaar bestaat de DICA kwaliteitstregistratie Hoofd-halskanker (DHNA) 10 jaar.

Eind 2013 startte de NWHHT met het ontwikkelen van de kwaliteitsregistratie, met als doel het borgen en verbeteren van de nationale en lokale kwaliteit van zorg geleverd in de hoofd-halsketen door onderlinge vergelijking (benchmark) en doelgerichte verbetering.

Vandaag heeft IKNL in samenwerking met onder andere DICA het rapport ‘Kanker van het hoofd-halsgebied in Nederland’ uitgebracht. Het rapport toont aan dat kanker in het hoofd-halsgebied niet als één groep kan worden gezien. Iedere kankerlokalisatie heeft unieke kenmerken en vraagt om een gerichte aanpak. Door deze kankers afzonderlijk te beschouwen, kunnen we de zorg gerichter en effectiever maken. In het rapport wordt ook aandacht besteed aan wat er in 10 jaar DHNA is bereikt.