DICA lanceert DICA 2.0: Naar een toekomstgerichte kwaliteitsregistratie
26 november 2024

DICA lanceert DICA 2.0: Naar een toekomstgerichte kwaliteitsregistratie


DICA, bekend om haar inzet voor het verbeteren van de zorgkwaliteit door datagestuurde inzichten, kondigt de pilot DICA 2.0 aan. Met dit nieuwe initiatief wil DICA haar kwaliteitsregistraties, die medische gegevens verzamelen en interpreteren, vernieuwen en optimaal afstemmen op moderne zorgbehoeften. Sinds de oprichting in 2009 verzamelt DICA kwaliteitsdata voor medische specialisten, wat inmiddels heeft geleid tot belangrijke inzichten en verbeteringen in de zorg. DICA 2.0 vertegenwoordigt een strategische volgende stap: een nog meer multidisciplinaire, aandoeningsgerichte aanpak waarin het patiëntenperspectief centraal staat.

De DICA kwaliteitsregistatie darmkanker (DCRA), de oudste kwaliteitsregistratie van DICA, is als eerste geselecteerd voor dit pilotproject. Met deze pilot willen we dieper inzicht krijgen in diverse aspecten van de darmkankerzorg en daarmee de basis leggen voor verdere optimalisatie van geïndividualiseerde zorg. De opgedane ervaringen dienen als waardevolle basis om deze aanpak in de toekomst uit te breiden naar andere kwaliteitsregistraties.

Uitbreiding, Verdieping en Innovatie
DICA 2.0 rust op drie belangrijke kernpunten: uitbreiding, verdieping en innovatie.

  1. Uitbreiding: De DCRA wordt verbreed met gegevens van patiënten die niet-chirurgisch worden behandeld. Dit multidisciplinaire perspectief biedt op termijn een compleet beeld van de behandelresultaten met als doel om deze groep patiënten prospectief toe te voegen aan de darmkankerregistratie. Dit verdient een zorgvuldige voorbereiding met oog op de registratielast.
  2. Verdieping: Snapshotstudies analyseren specifieke thema’s zoals complicaties, orgaanbesparende behandelingen bij vroege darmkanker en recidieven. Deze aanpak verrijkt de data zonder extra administratieve belasting en biedt zorgprofessionals gerichte inzichten.
  3. Innovatie: DICA 2.0 start een videoregistratieproject waarmee chirurgen vrijwillig hun ingrepen kunnen verbeteren via video-analyse en feedback, om de kwaliteit van chirurgische zorg te verhogen.


Toekomstgerichte Kwaliteitszorg
Met de transitie naar DICA 2.0 beoogt DICA een nieuwe impuls te geven aan haar datagedreven visie voor de Nederlandse gezondheidszorg. In deze visie werkt DICA nauw samen met multidisciplinaire teams en zet zij zich in voor een flexibele en dynamische dataverzameling. Dit stelt zorgprofessionals in staat om gericht en efficiënt te werken aan kwaliteitsverbetering, met altijd het welzijn en de ervaring van de patiënt als prioriteit.

DICA 2.0 biedt hiermee een vernieuwde structurele basis voor innovatieve- en patiëntgerichte zorg, en zet daarmee een belangrijke stap voorwaarts in het verder optimaliseren van zorgkwaliteit in Nederland.

Initiatiefnemers van DICA 2.0 zijn:
Dr. J.W.T. Dekker, chirurg in het Reinier de Graaf Gasthuis en voorzitter van de Clinical Audit Board DCRA van DICA, prof. dr. P.J. Tanis, chirurg in het Erasmus MC en prof. dr. Rob Tollenaar, chirurg en hoogleraar heelkunde bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en oprichter van DICA.

Meer weten over DICA 2.0 en de onderliggen projecten? Kijk hier.