Videoregistraties
Videoregistraties om de chirurgische zorg te optimaliseren
De kwaliteit van een operatie is cruciaal voor goede patiëntresultaten. Onderzoek toont aan dat de chirurgische uitvoering van minimaal invasieve procedures – operatietechnieken met zo min mogelijk weefselschade – betrouwbaar beoordeeld kan worden door intercollegiale toetsing van chirurgische video’s. Hiervoor wordt de Competency Assessment Tool (CAT) gebruikt, een instrument om chirurgische vaardigheden te beoordelen.
De scores die met CAT worden toegekend, blijken sterk samen te hangen met de uitkomsten voor patiënten. Opvallend is dat recent onderzoek aanzienlijke verschillen in chirurgische prestaties tussen chirurgen aantoont, wat de uitkomsten aanzienlijk beïnvloedt.
Laparoscopische en robot-geassisteerde resectie (verwijdering) van rectumkanker met totale mesorectale excisie (TME) zijn klassieke voorbeelden van complexe minimaal invasieve chirurgische procedures en zijn waarschijnlijk gecorreleerd aan de prestatie-uitkomstcorrelatie. TME is een techniek waarbij de darm met tumor volledig wordt verwijderd, samen met omliggend vet en lymfeklieren. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 3000 patiënten met rectumkanker gediagnostiseerd, waarbij TME de primaire chirurgische behandeling is. De oncologische kwaliteit van TME wordt grotendeels bepaald door de volledigheid van de excisie van het mesorectum (vetweefsel rondom het rectum) en de omvang van de lymfadenectomie (verwijdering van lymfeklieren). Beide cruciaal voor het bereiken van gunstige oncologische uitkomsten.
Aanpak
Alle chirurgen die betrokken zijn bij de DICA kwaliteitsregistratie darmkanker (DCRA) zullen worden uitgenodigd om vrijwillig deel te nemen aan dit project. Samen met inhoudsdeskundigen heeft het DICA 2.0 programmateam voor dit videoproject een CAT ontwikkeld. Chirurgen kunnen vrijwillig een geanonimiseerde video van een ingreep insturen en video’s van mede-chirurgen beoordelen aan de hand van de CAT. Daarnaast wordt de helft van de chirurgen voor drie maandelijkse online videobijeenkomsten uitgenodigd om de resultaten van de CAT en video’s te bespreken om zo extra kennis te ontwikkelen en maximaal te leren.
Programmateam
Matthijs van Essen – programmamanager a.i.
Julie Guicherit – arts-onderzoeker
Carlijn van Herwaarden – projectmedewerker
Contact? Mail naar dica2.0@dica.nl