Snapshot: inzicht in postoperatieve complicaties na resectie van de dikkedarm


Het doel van deze snapshot binnen de pilot DICA 2.0 is het identificeren van de best practices in perioperatieve zorg bij resectie van dikkedarmkanker en de kwaliteit van chirurgische procedures. Met als uitkomst gerichte interventie met de hoogste effectiviteit , wat kan leiden tot een vermindering van complicaties.

Dikkedarmkanker is een oncologische ziekte met een hoge incidentie. De meest gebruikelijke behandeling voor dikkedarmkanker is chirurgische resectie (verwijdering) van het aangetaste segment. Postoperatieve complicaties (complicaties na de operatie) komen nog steeds relatief vaak voor, hoewel de mortaliteit is afgenomen. Deze complicaties kunnen worden onderverdeeld in chirurgische en niet-chirurgische complicaties en worden ingedeeld naar ernst. Postoperatieve complicaties kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het postoperatieve resultaat op korte termijn, de kwaliteit van leven en de overleving. Bovendien hebben complicaties een directe invloed op de kosten in het ziekenhuis en vooral op de middelen voor de gezondheidszorg.

In de afgelopen decennia hebben verschillende ontwikkelingen in de perioperatieve zorg (zorg rondom en tijdens operatie) zich gericht op het verbeteren van het herstel na resectie van dikkedarmkanker. Deze ontwikkelingen hebben het risico op complicaties tot op zekere hoogte beïnvloed. Hoewel de introductie van de Dutch Surgical Colorectal Audit in 2009 in eerste instantie heeft bijgedragen aan een afname van complicaties, is er de afgelopen jaren geen significante afname geweest van de totale incidentie van complicaties op nationaal niveau. Eerdere studies onderzoeken een klein facet van de perioperatieve zorg en vaak zijn de studiepopulaties te beperkt om relevante subgroepen te onderscheiden. Daarom is een gedetailleerde en uitgebreide dataset gemaakt met betrekking tot preoperatieve (voorafgaand aan operatie) risicokenmerken en eventueel toegepaste interventies. Ook intraoperatieve (tijdens operatie) gegevens met gedetailleerde behandelingskenmerken en postoperatieve (na operatie) gegevens gericht op de preventie, diagnose en behandeling van complicaties moeten in aanmerking worden genomen. In dit project worden waardevolle gegevens verzameld over verschillende bestaande kennishiaten: deze hebben de potentie om de kwaliteit van zorg voor toekomstige patiënten met dikkedarmkanker te verbeteren.

Aanpak
Alle Nederlandse ziekenhuizen die patiënten registreren in de DICA kwaliteitsregistratie darmkanker (DCRA) zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze snapshot. Het DICA 2.0 programmateam zal samen met inhoudsdeskundigen voor elke snapshot een dataset ontwikkelen welke ingevuld gaan worden door speciaal getrainde externe datamanagers in alle ziekenhuizen. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit zonder extra administratieve druk voor ziekenhuizen zal plaatsvinden. Het plan is om met terugwerkende kracht een registratie uit te voeren van patiënten die een chirurgische resectie van de dikkedarm ondergingen. Hierbij wordt gekeken naar de eerste zes maanden in de jaren 2018 en 2023.

Programmateam
Matthijs van Essen – programmamanager a.i.
Julie Guicherit – arts-onderzoeker
Carlijn van Herwaarden – projectmedewerker

Contact: Mail naar dica2.0@dica.nl