Stappenplan voor het betrekken van patiëntvertegenwoordigers
DICA brengt het belang van patiëntvertegenwoordiging in kwaliteitsregistraties onder de aandacht met een overzichtelijk stappenplan. Dit plan biedt Clinical Audit Boards (CAB) en Wetenschappelijke Commissies (WsCie) handvatten om patiëntvertegenwoordigers effectief te betrekken bij hun commissies. Hiermee wordt de unieke stem van de patiënt structureel meegenomen bij het beoordelen en verbeteren van zorgkwaliteit.
Het stappenplan begeleidt zorgprofessionals door het hele proces: van het opstellen van een profiel voor de ideale patiëntvertegenwoordiger, tot het werven, aanstellen en optimaal samenwerken. Dit maakt het eenvoudiger om patiënten actief te betrekken bij beslissingen die direct van invloed zijn op hun zorgtraject. Door de deelname van patiëntvertegenwoordigers krijgen zorgverleners waardevolle inzichten in wat voor patiënten écht belangrijk is, zoals kwaliteit van leven tijdens en na behandelingen.
Met dit stappenplan benadrukt DICA het belang van transparantie en samenwerking. Patiëntvertegenwoordigers bieden unieke inzichten in ervaringen en behoeften, waardoor zorg beter is afgestemd op de behoeftes en voorkeuren van patiënten. Registraties zoals de DICA Diabetes (DPARD), laten al zien hoe patiëntbetrokkenheid leidt tot merkbare verbeteringen in zorgkwaliteit.
Benieuwd hoe je patiëntvertegenwoordigers kunt betrekken bij je registratie? Download het stappenplan hier.