Transparantie
Transparantie van zorgdata bevordert de patiëntveiligheid en stimuleert kwaliteitsverbetering. Onze kwaliteitsregistraties zijn hierbij een essentieel instrument. Met de kwaliteitsindicatoren uit onze registraties kunnen we inzicht geven en de kwaliteit van zorg analyseren, evalueren en verbeteren, samen met onze gebruikers: de zorgprofessionals in de medisch-specialistische zorg.
DICA vindt inzicht geven over de kwaliteit van zorg belangrijk om het leren en verbeteren tussen zorgprofessionals te stimuleren en samen beslissen met patiënten te ondersteunen. Door betrouwbare informatie uit onze kwaliteitsregistraties te delen, bevorderen en faciliteren we inzicht in data voor en door zorgprofessionals waar relevant en nodig, met als doel de verbetering van de kwaliteit van zorg. Hiermee creëren we indirect waarde voor de patiënt.
Betrouwbare kwaliteitsinformatie
Het delen van zorginformatie voor en door zorgprofessionals begint met het beschikbaar maken van betrouwbare kwaliteitsinformatie. Wij helpen zorgprofessionals door de kwaliteitsinformatie overzichtelijk te presenteren in onze dashboards. Zo zien zij hoe zij presteren ten opzichte van andere zorginstellingen (landelijke benchmark). Ze bespreken de best practices tijdens de spiegelsessies die wij organiseren. Door open met elkaar in gesprek te gaan in een veilige setting, weten ze wat ze kunnen doen om de zorg in hun eigen zorginstelling te verbeteren.
DICA zorgt dat de informatie:
- beschikbaar is;
- gedragen is (want het in nauwe samenwerking met beroepsgroep vastgesteld);
- valide en betrouwbaar is (we maken gebruik van een gedegen methodologie en dataverificatie);
- veilig is om te delen (met voldoende en zorgvuldige privacy checks);
- het leergesprek bevordert en niet het oordelen uitlokt (want helder gepresenteerd in een veilige setting binnen duidelijke governance met gezamenlijke duiding).
Transparantiekalender
Om de administratieve lasten te beperken, hebben Zorginstituut Nederland en de bestuurlijke partijen in de medisch-specialistische zorg (FMS, PFN, NVZ/NFU, ZN) besloten maximaal 10 indicatoren per aandoening op de Transparantiekalender te zetten. DICA faciliteert dat deze externe kwaliteitsindicatoren worden doorgegeven aan de Transparantiekalender. DICA is zelf niet betrokken bij welke indicatoren openbaar worden, maar ondersteunt betrokken partijen bij het ontwikkelen, beoordelen en verfijnen van indicatoren. Dit gezamenlijke proces zorgt ervoor dat de meest relevante, betrouwbare en valide indicatoren worden gepubliceerd, wat bijdraagt aan transparantie en vermindering van administratieve lasten voor ziekenhuizen.