
Nieuwe wetgeving Wkkgz
De voorgenomen wijzigingen in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) hebben gevolgen voor kwaliteitsregistraties in de zorg. Als platform voor kwaliteitsregistraties in de medisch specialistische zorg speelt DICA een centrale rol in de voorbereiding op en naleving van deze wetgeving. We werken intensief aan de voorbereiding op deze wetswijziging om zorginstellingen en zorgprofessionals optimaal te ondersteunen.
De rol van DICA
Om te voldoen aan de nieuwe wetgeving hebben we onze governance-structuur en werkwijzen langs de criteria van de wet gelegd en waar nodig aanpassingen doorgevoerd. Hierdoor worden al onze registraties op een gestandaardiseerde wijze ingericht en uitgevoerd, zodat ze voldoen aan de gestelde eisen.
Inmiddels zijn al onze registraties aangemeld voor de toetsing door de IGC en DGC. Tot op heden zijn er 19 kwaliteitsregistraties met een positief advies: Alvleesklierkanker (DPCA), Aorta interventies (DSAA), Beroertezorg (DASA), Borstimplantaten (DBIR), Borstkanker (NBCA), Complicaties kijkonderzoek maag darm lever (DRCE), Darmkanker (DCRA), Diabetes (DPARD), Geneesmiddelen (DMA), Gynaecologische oncologie (DGOA), Heupfractuur (DHFA), Hoofd-halsoncologie (DHNA), Kijkonderzoek maag darm lever (DGEA), Lever en galwegen (DHBA), Longkanker (DLCA), Maag- en slokdarmkanker (DUCA), Melanoom (DMTR), Obesitas (DATO) en Prostaat (DPA).
Tegelijkertijd werken we aan de praktische voorbereidingen, zoals het aanpassen van overeenkomsten en het monitoren van de impact van pseudonimisatie door zorginstellingen voor onze registraties. Ons doel is om zorgdata efficiënt en veilig te verzamelen en te verwerken tot inzichten voor al onze stakeholders, met oog voor kwaliteit en privacy. We zorgen ervoor dat alleen cruciale gegevens worden geregistreerd, zodat onnodige administratieve lasten voor zorgverleners worden voorkomen. Dit doen we uiteraard samen met de medisch specialisten en patiëntvertegenwoordigers (volgens de principes van ‘registratie aan de bron’). Hierdoor blijft de focus liggen op datgene wat écht bijdraagt aan betere zorg.
Het toetsingsproces in het kort
Om te worden opgenomen in het register voor kwaliteitsregistraties onder deze nieuwe wet, moeten kwaliteitsregistraties drie stappen doorlopen. Allereerst laten zij zich toetsen op de criteria van de governancecommissies op inhoud (IGC) en dataverwerking(DGC). Dit toetsingsproces vindt plaats met ondersteuning van het Shared Service Center Data Governance (SSC-DG). Daaruit volgt een advies van beide commissies of een registratie voldoet aan de wettelijke criteria.
Met dat advies kunnen kwaliteitsregistraties aangemeld worden bij het Zorginstituut Nederland. Zij besluiten of de registratie wordt opgenomen in het register voor kwaliteitsregistraties. Als laatste stap meldt de registratiehouder zich aan voor financiering door Zorgverzekeraars Nederland. Lees hier meer over op www.landelijkekwaliteitsregistratie.nl
Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn en houd de website in de gaten.