Skip to main content

Overlijdensdatum gekoppeld aan DICA-kwaliteitsregistraties

Sinds 27 november jl. zijn er lange termijn uitkomsten (overlijdensdatum) voor de darmkankerregistratie (DCRA) en maag- en slokdarmkankerregistratie (DUCA) beschikbaar gekomen. De data is ontsloten uit een dataset van Vektis. Hierin staan overlijdensdata van patiënten uit zorgdeclaratiesystemen.

Lange termijn uitkomsten nu inzichtelijk
Dankzij de koppeling met Vektis heeft DICA van overleden patiënten de datum van overlijden in de DCRA en DUCA. In de meeste registraties wordt de status van de patiënt vastgelegd bij follow-up na een ‘x’ aantal dagen. De overlijdensdatum was dus niet bekend van patiënten die ná de follow-up datum overleden. Nu de koppeling met Vektis is gemaakt, is het mogelijk om de lange-termijn overlevingskans te berekenen (zonder fysieke follow-up) en biedt het een uitbreiding op overige onderzoekmogelijkheden.

Koppeling aan alle DICA-registraties gefaseerd in 2018 gereed
Voor de DCRA en DUCA is de overlijdensdatum beschikbaar gekomen op de data van 2017 en met terugwerkende kracht van voorgaande jaren. In 2018 komt de Vektis-koppeling gefaseerd voor alle andere DICA-registraties beschikbaar waarvoor dit jaar een update wordt doorgevoerd.

De eerste resultaten zijn veelbelovend en de komende periode gaat DICA aan de slag om de datakwaliteit van de koppeling nog verder te valideren en verbeteren.