Skip to main content

'Samenwerking sleutel tot value based healthcare'

Of het nu binnen zorgketens of tussen zorgorganisaties, regionaal of internationaal is, samenwerking is de sleutel tot waarde-gedreven zorg, gecentreerd rond de patiënt, ofwel value based healthcare. Dat was de consensus donderdag op het congres World of Healthcare in Den Haag. 

Zeven organisaties, waarvan een aantal zich gewoonlijk los van elkaar bezighoudt met de principes van value based healthcare, hebben in aanloop naar World of Healthcare besloten om zich hier samen te presenteren. Als Dutch Value Based Healthcare Creators willen DICA, De PraktijkIndex, Value2Health, Brightingale, MRDM, Simultrainer en Erasmus School of Health Policy & Management laten zien dat Nederland hierin vooroploopt.

"Een gelegenheidssamenwerking, maar wel een die naar meer smaakt", zegt Eric Hans Eddes, chirurg in het Deventer Ziekenhuis en directeur van DICA. "We dragen allemaal de zorg een warm hart toe. Tegelijkertijd zien we het enorme economische belang van de sector en voelen we dat er behoefte is aan zowel aantoonbare kwaliteit als kostenbeheersing."

Netwerk

DICA houdt zich al tien jaar bezig met de kwaliteit van zorg door een systeem van klinische registraties te faciliteren. Uitkomsten registreren – zonder de administratieve last onnodig te vergroten – is een belangrijk onderdeel van value based healthcare, het principe dat Harvard-professor Michael Porter nu ook bijna tien jaar geleden introduceerde.

Met dataprocessor MRDM heeft DICA al een langlopende samenwerking om de registratie in goede banen te leiden. "De zorg is complex en dat zie je ook aan de stroom informatie die erbij komt kijken", zegt Wim Smit, CEO van het moederbedrijf van MRDM, Value2Health en Brightingale. "Geen enkel bedrijf kan dat alleen. We moeten ook niet steeds weer zelf het wiel willen uitvinden. Je ziet de laatste tijd ook dat het niet meer dat ene grote bedrijf is dat verandering teweegbrengt, maar juist een netwerk van kleinere, innovatieve bedrijven. Samen bereik je meer."

De noodzaak om samen te werken om de groeiende databerg behapbaar te maken onderschrijft ook André van der Veen, algemeen directeur van De PraktijkIndex (DPi), die zich onder meer bezig houdt met de vertaling van medische gegevens naar bruikbare stuurinformatie. "Er wordt zo veel geregistreerd, een schat aan informatie", zegt Van der Veen. "Maar hier geldt ook: use it, or loose it."

Formatietafel

Alle drie benadrukken ze dat Nederland al een heel eind op weg is op het gebied van het registreren en verbeteren van de kwaliteit van zorg. "In die tien jaar is de kwaliteit van zorg enorm gestegen", stelt DICA-directeur Eddes. "Steeds meer ziekenhuizen zijn ook gaan samenwerken om van elkaar te leren."

Toch kan het nog veel beter volgens de Dutch Value Based Healthcare Creators. Door gebrek aan sturing zijn de principes van value based healthcare niet overal in het zorgstelsel doorgedrongen, stelt Eddes. "De volgende stap is om zichtbaar te maken welke enorme veranderingen er al hebben plaatsgevonden en om de connectie te maken tussen kwaliteit en kostenbeheersing. Er zijn bewijzen dat de kosten van de zorg met 10 tot 20 procent omlaag kunnen. Als dat gegeven op de formatietafel zou liggen, zou dat behoorlijk wat uitmaken."

Export

Nederland moet ook minder bescheiden zijn over de vooruitgang in de zorg en op het gebied van value based healthcare, vinden de Dutch Value Based Healthcare Creators. "Ondanks de hobbels doen we het goed", zegt Wim Smit. "We hebben onder moeilijke omstandigheden de zorgkosten vrijwel gelijk weten te houden. We hebben hier bovendien een systeem dat we nog lang als collectief kunnen behouden. Daar moeten we zuinig op zijn. Ook mogen we elkaar wel vaker een schouderklopje geven. In veel landen om ons heen is het heel anders en is een groei van vier procent per jaar normaal. Daar zouden ze nog veel van ons kunnen leren. De Nederlandse werkwijze leent zich dus uitstekend voor export."

De partners springen ook al actief in op vragen vanuit het buitenland. De Praktijk Index, Value2Health, MRDM en Simultrainer zijn reeds actief in diverse landen.

 

Gepubliceerd in Skipr, oktober 2017