Skip to main content

Oud-arts-onderzoeker Julia van Groningen gepromoveerd!

Op 10 maart 2020 is arts-onderzoeker Julia van Groningen gepromoveerd. Voor haar onderzoek heeft ze gebruik gemaakt van data uit de DCRA (Dutch Colorectal Audit). De DCRA registreert de resultaten van primaire darmkankeroperaties en geeft inzicht in ontwikkelingen en kwaliteit van darmkankerchirurgie in Nederland. 

In het proefschrift van van Groningen ‘Learning from best performers in colorectal cancer surgery’ is onderzocht welke factoren in een ziekenhuis een bijdrage leveren aan goede ziekenhuisresultaten binnen de colorectale chirurgie. Dit is onderzocht door eerst te identificeren welke ziekenhuizen de beste resultaten hadden en vervolgens te onderzoeken welke structuur-, proces- en contextfactoren correleren met de beste resultaten. 

Het onderzoek laat zien dat het concept van beste prestaties en ‘best practice’, in de dagelijkse praktijk te simplistisch kan zijn. Het is niet mogelijk om op basis van een combinatie van uitkomsten, op betrouwbare wijze, ziekenhuizen te definiëren die het best presteren. Daarnaast is het ook niet mogelijk om een combinatie van structuur- of procesfactoren te identificeren die noodzakelijk zijn voor goede prestaties. 

Waar draait het dan wel om? Specialisatie en toewijding van de afdeling en het team om continu te verbeteren. Een gespecialiseerd team, dat zich veilig voelt en waar ‘teamwork’ centraal staat, dat continu wil verbeteren en voortdurend wil leren van betrouwbare nationale en ziekenhuis specifieke gegevens.

Het proefschrift kun je hier lezen.