Skip to main content

Project in Irak door DICA apotheker-onderzoeker Rawa Ismail

Gedurende 2 weken is Rawa Ismail, apotheker-onderzoeker bij DICA, in het Noorden van Irak geweest om seminars en workshops te verzorgen aan docenten en studenten aan de Hawler Medical University- Department of Pharmacy. Het doel van het project was om hen meer inzicht te geven in het Nederlandse zorgstelsel

Rawa vertelde over de studie farmacie, de opbouw van de vakken en de studiemethodes die gehanteerd worden in Nederland. Daarnaast werd er een seminar gewijd aan het Nederlandse zorgstelsel, met een focus op de praktische aspecten van de openbare farmacie. Dit laatste leidde tot veel goede vragen en een interessante discussie, omdat het werk in de openbare apotheek in Irak aanzienlijk verschilt van het Nederlandse systeem. Als laatste is er een seminar georganiseerd over het nut en het effect van kwaliteitsregistraties, waarbij onderzoeken zijn gepresenteerd die met behulp van DICA data zijn verricht.

De seminars leidden tot interessante discussies waarbij er goede vergelijkingen werden gemaakt met het curriculum en het zorgstelsel in de Koerdische autonome regio. Dit heeft geleid tot een bewustwording bij de studenten, maar ook bij de docenten en de decaan van de universiteit. Er worden naar aanleiding van dit project vervolgstappen ondernomen om wijzigen aan te brengen in het curriculum van de studie farmacie.

Uitwisselen van expertise en ervaringen kan landen en regio’s helpen om de zorg naar een hoger niveau te tillen. Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van kwaliteitsinformatie en transparantie in de zorg en daarom is het belangrijk dat kennis vergaard uit de DICA audits een breed internationaal publiek weet te bereiken.