Skip to main content

Minder bijwerkingen immuuntherapie bij melanoom in een vergevorderd stadium en uitzaaiingen in meerdere organen

De kans op ernstige bijwerkingen door immuuntherapie bij de behandeling van melanoom is kleiner voor patiënten in een vergevorderd stadium met uitzaaiingen in meerdere organen, dan voor patiënten die alleen uitzaaiingen hebben in lymfeklieren en/of longen. Dit blijkt uit nieuw vergelijkend onderzoek waar gebruik is gemaakt van gegevens uit de Dutch Melanoma Treatment Registry (DMTR). “De resultaten uit het onderzoek dragen bij aan het beter kunnen voorspellen welke patiënten een grotere kans hebben op bijwerkingen. Dit ondersteunt uiteindelijk ook artsen en patiënten bij het maken van beter geïnformeerd keuzes”, Rik Verheijden, onderzoeker UMC. Het onderzoek is gepubliceerd in het online vakblad ESMO Open.

Bij immuuntherapie worden de afweercellen van het eigen lichaam ingezet om de tumor op te ruimen. Dit haalt de rem van het immuunsysteem eraf waardoor bijwerkingen optreden die ernstig of soms levensbedreigend kunnen zijn. Op dit moment valt er nog niet goed te voorspellen bij welke patiënten bijwerkingen kunnen optreden.

Het onderzoek kijkt naar data uit de DMTR, een DICA-registratie dat de resultaten van de behandeling van patiënten met een vergevorderd en uitgezaaid melanoom (naar de lymfeklieren of andere organen) in Nederland vastlegt. Uit 819 melanoompatiënten die met immuuntherapie behandeld zijn, bleek dat patiënten met een melanoom in een vergevorderd stadium en uitzaaiingen in meerdere organen, minder risico lopen op ernstige bijwerkingen dan patiënten die alleen uitzaaiingen hebben in lymfeklieren en/of longen. De kans op ernstige bijwerkingen is voor vrouwen en mannen even groot en neemt niet toe met de leeftijd.

Over de DMTR

DMTR staat voor Dutch Melanoma Treatment Registry. In deze registratie worden de resultaten van de behandeling van patiënten met een vergevorderd en uitgezaaid melanoom (patiënten met uitzaaiing naar de lymfeklieren of andere organen) in Nederland vastgelegd.

De DMTR registreert sinds juli 2013 alle gemetastaseerde melanoompatiënten in Nederland. Behandeling van patiënten met een vergevorderd of uitgezaaid melanoom vindt plaats in een van de veertien ziekenhuizen met specifieke expertise (melanoomcentrum). Alle veertien ziekenhuizen doen mee aan de DMTR.

Lees hier meer over de DMTR.