Skip to main content

Op basis van NBCA: positief oordeel over borstkankerzorg in Nederland 

Op basis van NBCA: positief oordeel over borstkankerzorg in Nederland 

Analyse van de gegevens over 2017 van 16.660 borstkankerpatiënten uit 79 ziekenhuizen leidt tot een positieve conclusie: de kwaliteit van borstkankerzorg in Nederland is van hoog niveau en de variatie tussen ziekenhuizen neemt af. Dr. Marie-Jeanne Vrancken Peeters, voorzitter van de NABON Breast Cancer Audit (NBCA), lichtte de resultaten van de audit toe in Oncologie.nu. “We kunnen bijna 70% van de patiënten borstsparend behandelen”, stelde zij vast.

De uitkomsten over de staat van de borstkankerzorg zijn gebaseerd op de NABON Breast Cancer Audit (NBCA) van het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON). Bij 14.555 van de patiënten ging het om een invasief carcinoom. 2.205 patiënten hadden ductaal carcinoma in situ (DCIS). 

Borstbesparend
Zonder meer positief aan de bevindingen is het percentage patiënten dat een borstsparende behandeling krijgt. Van de vrouwen met DCIS ondergaat in eerste instantie 72,2% een borstsparende behandeling, na heroperaties komt dat percentage op 69%. Bij invasief carcinoom krijgt 66% als eerste een borstsparende operatie, na heroperaties is 64,2% borstsparend behandeld. 

Neoadjuvante systemische behandeling
Ook wordt de neoadjuvante systemische behandeling steeds vaker toegepast; artsen zijn steeds beter in staat patiënten te selecteren die baat kunnen hebben bij deze behandeling. In 2017 kreeg in totaal 19,0% van de patiënten met invasief borstkanker neoadjuvante chemotherapie, 5,5% kreeg neoadjuvante immuno-chemotherapie en 3,3% neoadjuvante hormoontherapie. 

Ook patiënten informeren
Hoewel audits als de NABON Breast Cancer Audit (NBCA) in eerste instantie bedoeld zijn voor artsen, verpleegkundigen en ziekenhuizen, ziet de NBCA-voorzitter heil in het delen van de uitkomsten met borstkankerpatiënten, door de verspreiding van een publiekssamenvatting. “Het kan voor patiënten een geruststelling zijn om te zien dat de zorgkwaliteit overal hoog is, dat er bijvoorbeeld overal een multidisciplinair overleg (MDO) is. En het kan aanknopingspunten bieden voor het gesprek met de behandelend arts - bijvoorbeeld over neoadjuvante chemotherapie of een directe reconstructie. Je kunt dan als patiënt zien wat gangbaar is en vragen hoe dit in jouw ziekenhuis gaat.”

Link naar artikel: (alleen beschikbaar met een BIG registratie) https://www.oncologie.nu/nieuws/nabon-publiceert-resultaten-van-de-nabon-breast-cancer-audit/