Skip to main content

Oud-arts-onderzoeker Laurien Kuhrij gepromoveerd!

Op 17 juni 2020 is arts-onderzoeker Laurien Kuhrij gepromoveerd! In de thesis wordt de kwaliteit van de acute beroertezorg in Nederland geëvalueerd en onderzocht of er variatie bestaat tussen ziekenhuizen in de geleverde zorg. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar hoe deze zorg verbeterd kan worden. Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van data uit twee nationale kwaliteitsregistraties: de Dutch Acute Stroke Audit (DASA) en de Dutch Audit for Carotid Interventions (DACI), gefaciliteerd door DICA. 

In de DASA worden alle patiënten geregistreerd die zich in het ziekenhuis presenteren met klachten van een herseninfarct of hersenbloeding. De DASA verzorgt belangrijke kwaliteitsindicatoren, zoals behandeltijden en uitkomsten, die per ziekenhuis jaarlijks transparant worden gemaakt. Behandeltijden zijn van groot belang, aangezien hoe langer er wordt gewacht tot de start van de behandeling, hoe groter de kans op invaliditeit. In de thesis is onderzocht welke patiënt- en ziekenhuisfactoren uiteindelijk zorgen voor vertraging tot aan behandeling. Daarnaast is de feedbackinformatie, die ziekenhuizen krijgen om hun huidige kwaliteit van zorg te evalueren, verbeterd door het ontwikkelen van een nieuwe funnel-plot. 

In de DACI worden patiënten geregistreerd die chirurgisch worden behandeld aan een halsslagadervernauwing. Ook hierbij is het van belang dat de tijd tot aan operatie kort is, aangezien de kans op een (erger) recidief infarct het grootst is direct na het initiele TIA/infarct. Dit is dan ook een kwaliteitsindicator, die ook wordt gedragen door de IGJ. In zowel de bestaande literatuur als gebruik makend van de DACI, is gekeken naar patiënt- en ziekenhuisfactoren die voor vertraging zorgen. 

De winst van de operatie wordt bepaald door de balans tussen het natuurlijk beloop, i.e. het krijgen van een recidief infarct wanneer er geen chirurgische interventie plaatsvindt, versus het krijgen van een nieuw herseninfarct door de interventie zelf. Het percentage complicaties na operatie aan de halsslagader is laag, waardoor het moeilijk is om ziekenhuizen te vergelijken op basis van individuele complicaties. Uit de thesis blijkt dat een samengestelde uitkomstmaat per patiënt, waarbij er geen enkele complicatie voorkomt, van toegevoegde waarde is als feedback informatie, aangezien dit iets zegt over de kwaliteit van de gehele geleverde zorg. 

Het proefschrift vind je hier.