Skip to main content

Interview Rob Tollenaar en Arthur van Leeuwen in Qruxx: hoe patiënten profiteren van Big Data

Hoe bereiken we goede zorg? Wat betekent ‘kwaliteit’ precies en wie kan dat beoordelen? In het boek ‘Beter Dokteren’ buigen Arthur van Leeuwen, Eric Hans Eddes, Michel Wouters en Rob Tollenaar zich over deze vragen en vertellen ze over kwaliteitsverbetering in de zorg door Big data.

Arthur van Leeuwen (journalist, tot 2019 chef van de onderzoeksredactie en verantwoordelijk voor alle ‘Beste-lijsten’ van Elsevier Weekblad) en Rob Tollenaar (Bestuursvoorzitter van DICA, hoogleraar oncologische chirurgie en hoofd van de afdeling Heelkunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum) zijn onlangs door Qruxx geïnterviewd en vertellen over 'Beter Dokteren', het belang van het verzamelen van data en het voordeel voor de patiënt.

Rob Tollenaar: “Zo gauw een kwaliteitsregistratie begint, zie je binnen enkele jaren al aantoonbare verbeteringen. Vijf jaar na de introductie van de eerste darmkankerregistratie (DCRA) was het patiëntperspectief al aantoonbaar gunstiger. Daling van sterfte rondom de ingreep, daling van ernstige complicaties en steeds vaker een volledige verwijdering van de tumor. Dat komt allemaal doordat dokters precies en ‘real life’ bijhouden wat ze doen, op landelijke niveau gegevens uitwisselen en bereid zijn om van elkaar te leren. Dat is iets dat we graag met het grote publiek willen delen.”

Lees het hele interview hier.