Skip to main content

"DICA heeft een meer gestandaardiseerde manier om grote aantallen observationele data te verzamelen"

Prof. dr. Ewout Steyerberg, hoogleraar in het LUMC en lid van de Methodologische Raad DICA, benoemde DICA in zijn oratie op 23 maart. 'Zelf kiest Steyerberg liever in plaats van big data voor een tussenvorm, zoals een meta-analyse van verschillende klinische studies of data van het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA). “Dat is een meer gestandaardiseerde manier om grote aantallen observationele data te verzamelen”, verklaart hij.' Lees hieronder een deel van het verslag van zijn oratie. 

Prof. dr. Ewout Steyerberg is sinds 1 januari 2017 hoogleraar Klinische Biostatistiek en Medische Besliskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum te Leiden. In zijn oratie op 23 maart benadrukte hij het belang van gerandomiseerde studies en riep hij op om voorzichtig te zijn met conclusies te trekken op basis van big data. 

Ewout Steyerberg is gespecialiseerd in de ontwikkeling van klinische voorspelmodellen. In het verleden werkte hij bijvoorbeeld mee aan de ontwikkeling van de prostaatwijzer, waarmee artsen en patiënten het risico op prostaatkanker kunnen vaststellen, en het PREMM5-model, waarmee artsen kunnen voorspellen of darmkanker bij een patiënt veroorzaakt wordt door een erfelijke aandoening (het lynchsyndroom). Van 1991 tot 2016 werkte... lees verder op de website Oncologie.nu.