Skip to main content

DBIR te gast bij radiozender BNR

Afgelopen maandag waren Pauline Spronk (voormalig arts-onderzoeker bij DICA en nu in opleiding tot chirurg) en Marc Mureau (plastische chirurg, voorzitter van de NVPC en lid van de DBIR-commissie) te gast bij de radiozender BNR. Onderwerp van gesprek was de Nederlandse  borstimplantatenregistratie DBIR en hoe deze registratie patiënten en chirurgen ondersteunt in het evalueren van de veiligheid van borstimplantaatchirurgie. 

Spronk en Mureau leggen uit dat het bij het evalueren van de kwaliteit van zorg en het functioneren van verschillende type borstimplantaten belangrijk is rekening te houden met verschillende factoren, waaronder patiëntkarakteristieken, de reden waarom een patiënt een borstimplantaat krijgt (borstreconstructie of borstvergroting) en de gebruikte operatietechnieken. Al deze factoren worden daarom in de DBIR verzameld.

Daarnaast werkt de DBIR samen met borstimplantaatregistraties in andere landen, waaronder Australië, Amerika, Engeland en Zweden. Door internationaal samen te werken, kunnen er naar verwachting sneller antwoorden gevonden worden op vragen rondom zeldzame complicaties, waaronder de ziekte BIA-ALCL.

Patiënten kunnen via de DBIR getraceerd worden, zodra blijkt dat de kwaliteit van een bepaald type borstimplantaat faalt en de inspectie het implantaat vanwege gezondheidsrisico’s van de markt haalt. Patiënten kunnen via de website www.implantaatcheck.nl op een veilige manier zelf controleren of hun borstimplantaat geregistreerd staat en wat de status ervan is indien er sprake is van een terugroepactie.

De DBIR bestaat sinds 2015 en recent zijn de eerste resultaten van de registratie gepresenteerd.1,2 Het is nu nog te vroeg om met DBIR-data uitspraken te doen over de prestaties van borstimplantaten op de lange termijn. Inmiddels maken meer dan 85% van de Nederlandse zorginstellingen gebruik van de DBIR. De NVPC gaat in gesprek met de centra die nog niet meedoen om te kijken hoe zij deze centra kunnen ondersteunen in hun deelname.

Luister hier de uizending terug: https://www.bnr.nl/podcast/beter/10376996/borstimplantaten 

1 DBIR ANNUAL REPORT 2015 - 2017

https://www.nvpc.nl/nieuws_detail.php?nieuws_id=359