
DBC-data: startpunt voor slim registreren
DBC’s (Diagnose Behandel Combinaties) zijn ooit ontwikkeld om zorgkosten inzichtelijk te maken. Maar kunnen we deze data ook gebruiken om de kwaliteit van zorg te verbeteren? Bij DICA zien we hier grote kansen. Door bestaande DBC-data slim te benutten, kunnen we chirurgische zorg monitoren en verbeteren zonder extra registratielast voor zorgverleners.
Slim registreren zonder extra belasting
In Nederland worden jaarlijks tienduizenden liesbreuk- en galblaasoperaties uitgevoerd. Deze hoogvolume, laag-complexe zorg genereert een enorme hoeveelheid data. Binnen de kwaliteitsregistraties DICA voor liesbreukchirurgie (DIHA) en galsteenlijden (DGDA) gebruiken we DBC-data als basis om inzicht te krijgen in onder andere aantallen ingrepen, doorlooptijden en poliklinische contacten.
Door deze data te combineren met bijvoorbeeld automatisch verstuurde PROM’s (Patient Reported Outcome Measures) en informatie uit het OK-verslag, krijgen we waardevolle inzichten. De eerste resultaten zijn veelbelovend: PROM’s leveren al een aanzienlijke follow-up na één jaar, zonder extra inspanning voor zorgverleners.
Meer dan 19 ziekenhuizen zijn al aangesloten, goed voor 25% van Nederland. Meedoen biedt niet alleen inzicht in prestaties, maar draagt ook bij aan de verbetering van de zorgkwaliteit.
Ontdek hoe we data slim inzetten voor betere zorg. Lees het volledige artikel hier.