Skip to main content

Dashboard DICA galsteenlijden is live

Dashboard DICA galsteenlijden is live

Het dashboard  voor de kwaliteitsregistratie DICA galsteenlijden (DGDA) is klaar voor gebruik. Dit dashboard geeft inzicht in het zorgproces op zowel ziekenhuis- als landelijk niveau. Zorginstellingen kunnen vanaf nu toegang aanvragen via het Selfserviceportaal.

Toegang tot het dashboard

Een galsteenverwijdering is met 27.000 keer per jaar de meest voorkomende operatie in Nederland. Door de huidige klinische praktijk qua behandelkeuzes en patiëntkarakteristieken via het Codman dashboard inzichtelijk te maken, kan de kwaliteit van zorg geëvalueerd en zo mogelijk verbeterd worden. Zorgprofessionals van deelnemende zorginstellingen kunnen nu toegang tot het dashboard aanvragen via het Selfserviceportaal.

Geen administratieve last

In het dashboard zijn de karakteristieken en behandelingen van patiënten met galsteenlijden inzichtelijk gemaakt, waardoor de kwaliteit van zorg geëvalueerd en zo mogelijk verbeterd kan worden. DICA galsteenlijden is de eerste registratie waarbij alleen gegevens zijn gebruikt van reeds beschikbare financieel administratieve data (DBC-data). Daarmee is er bij deelname aan de registratie dus geen administratielast.

Clinical Audit Board

De inhoud van de registratie is vastgesteld met de vanuit de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) gemandateerde Clinical Audit Board. Deze bestaat uit

  • dr. Djamila Boerma
  • dr. Peter van Duijvendijk
  • drs. Martijn Möllers
  • dr. Philip de Reuver

Samen met hen zal de registratie doorontwikkeld worden om tot nog meer interessante doorsnedes en inzichten te komen. Voor de ontwikkeling van DICA galsteenlijden is MRDM betrokken als dataverwerker.

Toegang aanvragen

Ook deelnemen aan deze registratie?

Hoe groter de deelname van medisch specialisten en ziekenhuizen aan deze registratie is, des te sneller zorgprofessionals kunnen profiteren van inzichten op ziekenhuis en landelijk niveau (benchmark). Wil je ook deelnemen aan deze registratie? Meld je dan aan via het aanmeldformulier op onze supportwebsite. Deelname aan de registratie is gratis. Voor meer informatie kan je terecht bij de DICA Servicedesk.

Ook interessant