Skip to main content

DICA brengt partners in kwaliteit samen in BNR Beter

Tijdens het DICA congres 2017 interviewde Harmke Pijpers, journaliste bij BNR, drie keynote sprekers:

- Huib Cense, chirurg Rode Kruis Ziekenhuis, voorzitter raad van kwaliteit FMS;
- Marcel Levi, chief executive University College London Hospitals, professor of medicine University College London en Universiteit van Amsterdam;
- Melvin Samsom, CEO Karolinksa University Hospital Sweden

Cense, Levi en Samsom deelden hun visie over hoe de patiënt in het midden van de organisatie komt en hoe hij/zij regisseur wordt over zijn/haar eigen zorgpad. Want dat vergt behoorlijk wat veranderingen. Wat moet er vanuit de basis veranderen? Zit hem dat in de organisatie van de ziekenhuizen of zit dat hogerop? En maakt de overheid dit ons erg moeilijk vanwege marktwerking? Of zit hem dat in het directe contact en de communicatie van de patiënt met de dokters en andere zorgprofessionals? Wat doet het met zorginstellingen wanneer artsen in leidinggevende functies worden gezet? Zijn er veel artsen die dit ambiëren? En is dat nog te combineren met patiëntenzorg?

Is het zo complex, of is het simpel?

Een mobiele studio werd opgebouwd in de de Beurs van Berlage te Amsterdam. Luister de uitzending van BNR Beter op 12 juni 2017 terug voor antwoorden op bovenstaande vragen en om te horen hoe de patiënt nu echt centraal kan komen te staan.