
Best practices voor kortere opnameduur: leren van de spiegelsessie Onco Oost
Bij DICA staat leren en verbeteren centraal, waarbij datagedreven spiegelsessies een essentiële rol spelen. Dit werd opnieuw bevestigd tijdens de recente regionale spiegelsessie, georganiseerd in samenwerking met de kwaliteitsregistratie DICA Gynaecologische Oncologie (DGOA).
Een cruciaal onderdeel van deze sessies is het delen van best practices en concrete maatregelen die bijdragen aan een efficiënter zorgproces. We zijn dan ook verheugd dat gynaecologen Kirsten Smeets (Slingeland) en Jos Vollebergh (Bernhoven) hun succesfactoren willen delen om anderen te inspireren!
Kortere opnameduur bij minimaal invasieve chirurgie
De spiegelsessie richtte zich op een minimaal invasieve uterusextirpatie +/- BSO bij patiënten met een endometrioid endometrium carcinoom stadium FIGO IA/IB. Binnen het regionaal oncologienetwerk Onco Oost werd het thema ‘opnameduur’ uitgebreid besproken met acht deelnemende ziekenhuizen. Daarbij kwamen aanzienlijke verschillen tussen ziekenhuizen naar voren.
Kirsten Smeets (Slingeland): “De sleutel tot ons succes is dat alle specialisten dezelfde taal spreken en perfect op elkaar zijn ingespeeld – van verpleging tot anesthesiologen en van chirurg tot OK-planning.”
Jos Vollebergh (Bernhoven): “Door patiënten duidelijk en frequent te informeren, verbeteren we hun ervaring zonder in te boeten op de patiëntbeleving.”
Uit data-analyses bleek dat Bernhoven en Slingeland erin slagen om meer dan 90% van de patiënten op de OK-dag of de dag erna te ontslaan – een aanzienlijk kortere opnameduur dan bij veel andere ziekenhuizen. Het resultaat? Meer beschikbare capaciteit voor nieuwe patiënten en efficiënter gebruik van ziekenhuisbedden.
Succesfactoren voor kortere opnameduur
Voorlichting aan de patiënt
- Patiënten worden op de polikliniek geïnformeerd over het streven naar maximaal één nacht opname.
- Verwachtingsmanagement en herhaling van informatie zorgen voor een positieve patiëntbeleving.
Optimalisatie van pijnstilling
- De PCA-pomp is vervangen door morfine, gevolgd door paracetamol.
- Duidelijke afspraken met anesthesiologen over opnameduur en bijpassende pijnstilling.
Samenwerking binnen het ziekenhuis
- Een gezamenlijke aanpak: gynaecologen, OK-planning en verpleegkundigen werken nauw samen.
- In het protocol voor totale laparoscopische hysterectomie (TLH) staat ontslag op dezelfde of de volgende dag als doelstelling.
- TLH’s worden in de ochtend gepland om ontslag binnen één dag mogelijk te maken.
- De blaaskatheter wordt op de OK-dag of direct tijdens de operatie verwijderd om mobilisatie te versnellen.
Delen van kennis en ervaringen
DICA faciliteert deze spiegelsessies om best practices zichtbaar te maken en ziekenhuizen te ondersteunen in continue verbetering van de zorg. Heeft u vragen over deze best practices of wilt u uw ervaringen delen? Neem contact met ons op via spiegelsessies@dica.nl. Samen werken we aan betere zorg!