Skip to main content

'Twentenaar gaat te laat naar de dokter'

Twentenaren gaan bij een beroerte of tia veel te laat naar een dokter. Onnodige en onherstelbare hersenschade is het gevolg, waarschuwen medisch specialisten en huisartsen.

Een Nederlander met een herseninfarct wordt binnen drie uur en een kwartier gezien door een arts. In Twente is dat anderhalf uur later, aldus benchmarkonderzoek onder ziekenhuizen door bureau DICA. Bij een hersenbloeding ligt het tijdsverschil tussen Nederland en Twente op negentien minuten.

Schokkende verschillen, oordelen vaatchirurg Edith Willigendael en neuroloog Paul Brouwers van ziekenhuis MST. De cijfers bevestigen waar deze artsen dagelijks tegenaan lopen. Als verklaring voor de regionale achterstand noemen ze de Twentse volksaard. "Tukkers klagen niet. Ze denken: wat vanzelf gekomen is, zal vanzelf wel overgaan." 

In het geval van hersenfalen is het tegenovergestelde waar. Bij een beroerte of tia sluit een bloedpropje de hersenen af van bloed, en dus van zuurstof. Hoe eerder dat propje is verwijderd, hoe meer hersencellen overleven.

Lees het volledige artikel op www.ad.nl.

Reactie DICA:

Benchmarkinformatie biedt handvatten voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg. In het geval van acute beroertezorg is het noodzakelijk dat bij het ontstaan van klachten de patiënt zo snel mogelijk in het ziekenhuis komt voor behandeling. Herkenning door de patiënt van klachtenpatronen passend bij een beroerte, is bij dit ziektebeeld van groot belang. Dat hier aandacht aan wordt besteed door het Algemeen Dagblad juichen wij dan ook van harte toe. 

DICA staat voor het transparant maken van de kwaliteit van zorg en stimuleert dat er resultaten van DICA verschijnen in de media. De conclusies die in dit artikel staan zijn niet geverifieerd bij DICA en hadden naar onze mening genuanceerd kunnen worden.