Vraag & Antwoord
Op 21 december 2020 zijn alle betrokken zorginstellingen per brief geïnformeerd over het stopzetten van de DSSR. Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden. Lees hier het nieuwsbericht.
-
Wat betekent stopzetten van de DSSR voor TP2020?
Het stopzetten van de financiering voor de DSSR betekent dat de reguliere dienstverlening van DICA wordt beëindigd. Vanaf dat moment kunnen er geen nieuwe gegevens meer worden aangeleverd en stopt de terugkoppeling van actuele gegevens via het Codman Dashboard. Dit besluit heeft geen invloed op het Transparantieportaal 2020. Dat zal zoals gepland en reeds gecommuniceerd doorgang vinden. De resultaten van de indicatoren uit het TP2020 kunt u zoals elk jaar terugvinden op www.zorginzicht.nl
-
Kan ik na 1 januari 2021 nog wijzigingen doorvoeren voor TP2020?
U kunt per registratiejaar 2021 alleen nog wijzigingen doorvoeren in registratiejaar 2020. U kunt geen nieuwe gegevens meer aanleveren voor daaropvolgende jaren.
-
Kan ik in 2021 nog een wetenschappelijke aanvraag doen?
Het stopzetten van de financiering betekent helaas dat wij per registratiejaar 2021 geen wetenschappelijke aanvragen meer kunnen behandelen.
-
Kan ik nog wel DSSR-gegevens via het Codman Dashboard inzien?
Het Codman Dashboard blijft toegankelijk, maar wordt vanaf registratiejaar 2021 niet meer bijgewerkt. Alleen de gegevens van vóór 2020 en de gegevens die u tijdens het TP2020 registreert, zullen voorlopig inzichtelijk blijven via het Codman Dashboard.
-
Wat gebeurt er met de reeds afgesproken externe indicatoren voor TP2021?
Voor 2021 zijn er verplichte externe indicatoren afgesproken voor de DSSR. DICA zal de aanlevering en doorlevering van deze indicatoren niet faciliteren. Wanneer u vragen heeft over de toekomstige aanlevering raden wij u aan contact op te nemen met het Zorginstituut.
-
Hoe ziet een nieuw registratiesysteem per 1 januari 2021 eruit?
De beroepsgroepen moeten in samenspraak met de koepels besluiten hoe een nieuw registratiesysteem eruit komt te zien. DICA is volledig gecommitteerd om het Transparantieportaal 2020 voor de DSSR naar behoren af te ronden zodat ziekenhuizen kunnen voldoen aan de verplichtingen naar het Zorginstituut en inzage hebben in de kwaliteit van zorg.
-
Wat gebeurt er met de DSSR-data?
De DSSR-data zijn eigendom van het ziekenhuis. MRDM, gegevensverwerker van DICA, slaat deze gegevens op. Zorginstellingen kunnen een verzoek tot inzicht van data opvragen bij MRDM. Wanneer ziekenhuizen hun gegevens willen inzien, kunnen ze contact opnemen met de MRDM Servicedesk (servicedesk@mrdm.nl of 088-5700030).
-
Stopt de PROMS uitvraag van de DSSR ook?
Ook de PROMs uitvraag zal worden beëindigd. U kunt vanaf 2021 geen nieuwe PROMs-vragenlijsten meer aanleveren bij MRDM. De bijbehorende rapportages worden niet meer bijgewerkt.
-
Wat gebeurt er met de huidige programma’s waar de DSSR aan participeert?
Alle betrokkenen worden hier apart over geïnformeerd.
-
Kan ik nog wel contact opnemen met de DICA-servicedesk als ik vragen heb over mijn dataset?
U kunt voorlopig nog contact opnemen met de DICA Servicedesk (dica-servicedesk@mrdm.nl of 088-5700010) in geval van vragen over het Transparantieportaal 2020.
Inloggen / mijnDICA
Hieronder kunt u inloggen en gegevens invoeren.