Skip to main content
Dutch Acute Stroke Audit

DASA

 

  • De afgelopen 3 jaar werden er jaarlijks ongeveer 30.000 herseninfarcten en –bloedingen geregistreerd in de DASA
  • De deur-tot-naald tijd is de afgelopen 3 jaar van 27 naar 25 minuten gedaald
  • De deur-tot-lies tijd is de afgelopen 3 jaar van 64 naar 53 minuten gedaald

Meer informatie: DICA jaarrapport 2019


Over de registratie
DASA staat voor Dutch Acute Stroke Audit. In de DASA worden patiënten geregistreerd die zijn opgenomen met een acuut herseninfarct dan wel hersenbloeding. Jaarlijks worden er in de DASA ongeveer 30.000 herseninfarcten en –bloedingen geregisteerd: de dataset is uniek in omvang. De registratie valt sinds 2016 onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Door het registreren van patiëntkarakteristieken, behandeling in de acute fase en uitkomsten krijgen ziekenhuizen inzicht in de kwaliteit van hun eigen zorg. Deze informatie wordt wekelijks teruggekoppeld en afgezet tegen de landelijke benchmark. Met deze zogenoemde spiegelinformatie kunnen zij hun werk aantoonbaar verbeteren.

Praktische informatie
De DASA-handleiding met praktische informatie over de registratie vindt u onder Documenten. Hier treft u ook het aanmeldformulier voor het aanvragen van login gegevens voor DataEntry (registratiesysteem).
De datadictionary, CRF en XSD, welke behulpzaam zijn bij het registreren, zijn te downloaden via de website van MRDM.

Inclusiecriteria
Alle patiënten met een herseninfarct dan wel hersenbloeding die zich in de acute fase presenteren op de spoedeisende hulp en/of klinisch zijn opgenomen.

Registreren van gegevens
Registreren van gegevens doet u in het registratiesysteem DataEntry (voorheen Survey).
Inloggen DataEntry
Als u problemen ondervindt met het inloggen in DataEntry dan kunt u contact opnemen met de DICA servicedesk.

Codman Dashboard

In de Codman omgeving krijgen deelnemers aan de DASA wekelijks een geüpdatete terugkoppeling van hun eigen resultaten, afgezet tegen het landelijk gemiddelde (benchmark informatie). Terugkoppeling vindt plaats via Codman Indicatoren, Codman Beschrijvingen en Codman Exploratief. Alle gegevens worden wekelijks geüpdatet. Lees hier meer over het Codman Dashboard. 

Codman Connect

De meeste ROAZ-regio’s hebben toegang tot de DASA Connect regiobenchmark. Via deze regiobenchmark krijg je naast de inzichten in het eigen centrum inzicht in bijvoorbeeld de doorlooptijden van de ziekenhuizen in jouw regio. 

Als jouw regio is aangesloten op Codman Connect krijg je toegang tot de regiobenchmark door in Codman Indicatoren en Codman Exploratief rechts bovenin op “NL benchmark” te klikken en deze aan te passen naar “Connect benchmark”.

Bekijk de instructievideo's over hoe je Connect kunt gebruiken

Aanmelden ziekenhuis

Heeft u vragen of wilt u uw ziekenhuis aanmelden bij de DASA? Neem dan contact op met de DICA servicedesk.
Telefoon: 088 – 570 00 10 

E-mail: dica-servicedesk@mrdm.nl

De servicedesk is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.